Opleiding glas in lood objecten

In september 2015 zijn wij gestart met een nieuwe opleiding in het metier glas in lood objecten.

Jean aan het werkCentraal staat het ontwikkelen van kennis en vaardigheden in het ontwerpen en maken van glas in lood objecten. Het is dus zeker geen traditionele cursus of workshop glas in lood, waarin je leert om een glas en lood raam te maken. In deze opleiding leer je het ambacht glas in lood van A tot Z.

Wat komt aan bod

 • Ontwerp & Vormgeving:
  • Lijn en vlak/vorm verdeling
  • Kleur en kleurenleer
  • Glas in kleuren en structuren
 • Techniek & Vakmanschap
  • Werk karton maken
  • Glas snijden, breken, gruizen en slijpen
  • Glas zetten in lood en solderen
  • Afwerken van het object
 • Presentatie van het object

Opleiding

De opleiding in zo opgebouwd dat de elementen “Ontwerp & Vormgeving “ en “Techniek & Vakmanschap” elkaar afwisselen. Daarbij wordt “leren” en “doen” op een natuurlijke manier met elkaar gecombineerd. Theorie wordt direct in de praktijk gebracht, omdat wij er van overtuigd zijn dat op deze manier een geïntegreerd leerproces ontstaat.

De opleiding wordt verzorgd op woensdagavond van 19.00-22.00 uur.

3 aan het werk

Diverse technieken worden gebruikt om glas objecten te maken.

Jean aan het werk 2

Niet alles wat ontstaat is recht toe recht aan.

aan het werk 2

Loodlijnen die niet mooi door lopen worden gecorrigeerd.

 

 

 

 

 

 

 

Niveau

Tijdens de opleiding doorloopt de cursist de drie niveaus van leerling naar gezel tot meester. Samenwerken en van elkaar leren is een van de grondslagen waarop de opleiding is gebaseerd. De leerling leert van de gezel, de gezel leert van de meester. Overdracht van kennis en aanleren van vaardigheden vanaf de eerste stappen vindt plaats aan de hand van:

 • Les-opdrachten waarin aanleren en oefenen van vaardigheden centraal staan.
 • Thema-opdrachten waarin het toepassen van bestaande vaardigheden, het aanleren van nieuwe vaardigheden centraal staan
 • Werk-opdrachten van klanten, professioneel toepassen van vaardigheden met als leerdoel om met de klant samen te komen tot een professioneel eindproduct waarin de wensen van de klant zijn besproken en meegenomen.

Verdieping

Om diepgang aan te brengen in de opleiding zijn excursies onderdeel van de opleiding. Ze zijn bedoeld om de vaardigheden in techniek en vormgeving te ondersteunen, maar geven aanvullende informatie, brengen inzicht en zelfs inspiratie. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan het Glasmalerei Museum in Linnich (Duitsland), gerenommeerd glas atelier en groothandel in glas in lood toebehoren.

Na het oefenraam volgt het tweede raam. Daarbij wordt een ontwerp van de cursist zelf gebruikt als basis voor het maken van een glas in lood raam. Bij dit ontwerp wordt kleur toegevoegd.

oefenraam

Elke cursist begint met uitleg over het gereedschap, waarmee gewerkt wordt.  De volgend stap is het snijden en breken van glas. Om geleidelijk over te gaan naar het maken van het eerste glas in lood raam, het zogenaamde oefen raam. Het patroon van het oefen raam bevat rechte lijnen, diagonalen en bochten.


Ook thuis worden ontstaan glas objecten. Soms ontstaan dan van stukjes rest materiaal (glas, koperband en blik) objecten. Zet ze in de zon en bekijk de licht effecten.

Ervaringen van deelnemers aan de opleiding glas in lood objecten

Rob

In september ben ik overgestapt naar de opleiding. Ik wilde meer diepgang aanbrengen in mijn werk. Meer weten van kleuren, en meer aandacht besteden aan het ontwerpen. Dit was voor mij meer een gevoel van dit vind ik mooi en dat past er goed bij. In de opleiding wordt er meer gericht gewerkt aan een opdracht. Nu is het een opdracht die in het kader van de opleiding is samengesteld. Mijn doel is echter om ook een opdracht van een klant te mogen uitwerken en samen te komen tot een werk dat voldoet aan de verwachtingen.

Facebooktwitterpinterestlinkedin