Cursus Glas in Lood

Bij atelier Ruiten Arts & Objects, kunt u terecht voor een cursus glas in lood ramen. Tijdens de inspirerende cursus leer je stap voor stap hoe een glas in loodraam wordt gemaakt. Aan de hand van een oefenraam leer je de techniek van het snijden van glas, het zetten van glas,  het solderen en het afwerken van het raam.

Bij het tweede raam, wordt het eigen ontwerp van de cursist uitgewerkt. Het eigen ontwerp wordt besproken, waarin wordt gekeken of het ontwerp gemaakt kan worden. Of dat er aanpassingen nodig zijn om het ontwerp te kunnen uitvoeren. Bij dit tweede raam is kleur en structuur van het glas van belang en welk effect dit heeft op het ontwerp. Uiteraard wordt bij dit tweede raam weer aandacht besteed aan de techniek van glas snijden, het werken met het lood, solderen en afwerking.

Nieuw ontwerp

nieuw ontwerpEen nieuw ontwerp begint met het maken van een schets, het uitzoeken van de kleuren, het maken van een werksjabloon die is ingekleurd. Deze stappen, de voorbereiding vormen samen een belangrijk onderdeel in het proces van het maken van een glas in lood raam.

Het resultaat

voordeur raam anitaDecoratief of functioneel, zoals het paneel van Anita. Dit glas in lood paneel is onderdeel van een aantal ramen. Dit specifiek raam  is onderdeel van de voordeur.

Een kijkje tijdens de cursus

We kijken mee op een dinsdagmiddag. Twee nieuwe cursisten Hetty en Cor beginnen deze middag aan de cursus glas in lood. Wij heten ze van harte welkom en wensen hen een creatieve tijd. Annie en Mariette maken hun tweede raam af en Mariette heeft al een ontwerp voor een volgend raam en begint met de uitwerking van het ontwerp.

Foto's uit 2016

Geïnspireerd door Hundertwasser

Mariëtte, een van onze cursisten heeft zich laten inspireren door werk van architect en kunstenaar Friedensreich Hundertwasser, die vooral bekekend is geworden door zijn gevoel voor kleur en vorm.

Volg de vordering van haar werk en kijk de komende weken mee, hoe dit object bestaande uit twee glas in lood ramen, vorm krijgt.

Cursus informatie

Gelet op de actualiteit wordt de cursus gegeven op afspraak en individueel. Tijdens de pauze is er altijd gratis koffie en thee met een zoet mondje.

De kosten bedragen €25,00 per keer. Wij werken met een cursuskaart van 5 lessen die vooruit betaald worden, hierdoor heeft u de mogelijkheid een keer over te slaan zonder kostenverlies.

Bij aanvang van de cursus ontvangt u een kist met gereedschap, een koker voor het opbergen van het loodprofiel, en een werkplank, die u tijdens de cursus gaat gebruiken. U hoeft niets mee te slepen naar huis, want alle werkstukken worden in het atelier opgeborgen.

De materialen voor het eerste raam het zogenaamde oefenraam zijn gratis. Daarna zijn lood profielen, glasplaten en ander materialen tijdens de cursus tegen gereduceerde prijzen te koop.

U ontvangt een persoonlijk advies bij het vervaardigen van uw Glas in Lood werkstukken, gedurende de hele cursus.

Er is altijd een mogelijkheid om een keer de sfeer te komen proeven tijdens een cursusavond, waarbij we in een persoonlijk gesprek u verwachtingen en onze werkwijze zullen bespreken. Hiervoor kunt u het beste een telefonische afspraak maken zodat we ook voldoende tijd voor u hebben.

Ervaringen van cursisten

Melanie

Twee jaar geleden op de open dag van Atelier Ruiten, ben ik spontaan naar binnen gelopen, niet als doel om een cursus te volgen, maar omdat mijn man eens wou rondkijken. Op die manier ben ik blijven “plakken” en omdat mij de cursus glas in lood heel interessant leek. Blijkt achteraf ook zo te zijn. Ik verheug me er iedere week op om mijn spaarzame uurtjes daar door te brengen. Ik vind het ontspannend en het is altijd wel gezellig, omdat je ziet dat andere mensen er ook zo over denken. En niet vergeten de Master “himself” die zeer gepassioneerd is en dat gevoel ook zo overbrengt.

Jean

Welk stukje glas zal ik daarvoor gebruiken? Het lichte blauwe stukje of het donkerblauwe. Wauw, het effect van alle glasstukjes bij elkaar is geweldig. Misschien nog wel beter dan ik gedacht had. Man, wat kun je je verliezen in gedachten, alleen je glas in lood werk telt. Alle andere gedachten ben je gewoon kwijt, evenals de tijd. Je kunt je energie kwijt in creatief bezig zijn, waar je dan ook weer nieuwe energie van krijgt. Is je object dan klaar en het licht valt er door dan…….. ben helemaal overbluft. Kleuren en licht gevangen in glas.

Overgestapt naar opleiding glas in lood objecten.

Rob

Kleuren in het glas en nuances die ontstaan door bobbels, ribbels, strepen, golven en luchtbellen in het glas ontstaan, maken glas in lood voor mij heel speciaal. Ik kijk ook graag naar het licht- en kleuren schouwspel dat op de muur of op de grond ontstaat als het licht door een glas en lood raam schijnt.
Het maken van een glas en lood raam is een ambacht, dat ik stap voor stap leer. Van ontwerp tot en met eindresultaat. Of het daarbij gaat om het snijden van glas of het schoonmaken van het raam als laatste stap. Bij elke stap is uitleg, demonstratie en aanwijzing met individuele begeleiding en advies bij ontwerp, glas en kleur keuze enzovoort.
Het resultaat is een object, zelf gemaakt, dat ambachtelijk handwerk  en authenticiteit uitstraalt

Overgestapt naar opleiding glas in lood objecten.

Facebooktwitterpinterestlinkedin